SSBA 30 år - Jubileumsskrift

Framsidan

Förord

1976-80

1980-84

1984-88

1988-92

1992-94

1994-98

1998-02

2002-06

Framtiden

Historik

Bilder

 

SSBA web

2002 - 2006

Under perioden 2002-2006 var Ingela Nyström vid Centrum för bildanalys, Uppsala universitet, sällskapets ordförande.

Styrelsesammansättningar

02-04

Ordf Ingela Nyström UU
Vice ordf Magnus Borga LiU
Sekr/
Kassör
Stina Svensson SLU
Övriga
ledam.
Kenneth Jonsson
Fredrik Kahl
Tony Lindeberg
Anders Åström
Kalle Åström
Göteborg
LTH
KTH
Linköping
LTH
  

04-06

Ordf Ingela Nyström UU
Vice ordf Magnus Borga LiU
Sekr Fredrik Georgsson UmU
Kassör Jörgen Ahlberg FOI
Övriga
ledam.
Anders Heyden
Tony Lindeberg
Anders Åström
Kalle Åström
Karin Althoff
(fyllnadsval -05)
MaH
KTH
Linköping
LTH
CTH

Ordförandens reflektion

När jag vid årsmötet i Lund 2002 valdes till ordförande var jag inte närvarande. Jag satt nervös på mitt gästkontor hos Jay Udupa, Medical Image Processing Group, University of Pennsylvania i Philadelphia, USA. -Tänk om jag inte får förtroendet att ta över rodret efter Kalle i och med att jag inte är på plats? funderade jag. Men årsmötet valde mig och min tid som SSABs ordförande tog sin början. Den styrelse som valdes samtidigt byggde mycket på kontinuitet, vilket var en stor trygghet.

Sällskapets namn och förkortning

Bland det första styrelsen fick ta itu med var på uppdrag av årsmötet 2002 att arbeta med olika förslag angående problematiken med att SSAB förknippades med ett (yngre) svenskt stålföretag. Efter kontakt med bl.a. språkrådgivningen vid Svenska språknämnden samt Patent- och registreringsverket blev styrelsens förslag är att behålla namnet, men ändra förkortningen från SSAB till SSBA (Svenska Sällskapet för automatiserad BildAnalys). Årsmötet 2003 beslutade om akronymbytet. Fortfarande idag hör man hur folk invant säger SSAB, men det kommer väl så småningom att bli lika vant att säga SSBA.

Medlemsantal

Medlemsregistret har under denna period innehållit drygt 200 personer, vilket ger oss två platser i IAPR Governing Board. Medlemsavgift ingår sedan ett antal år tillbaka i symposiedeltagaravgiften. Vi införde en ny typ av medlemskap, ett studentmedlemskap där grundutbildningsstudenter som läser någon kurs (eller gör examensarbete) inom bildanalys, bildbehandling eller närliggande områden erbjuds ett års gratis medlemskap i föreningen. Det har under flera år talats om att en till typ av medlemskap, företagsmedlemskap, vore önskvärd för att främja kontakter mellan akademi och företagsverksamhet. Detta ligger i startgroparna. Ett informationsblad har skickats ut till tidigare sponsorer av "Bästa industrirelevanta bidrag". Detta är något som bör följas upp och utökas under kommande mandatperioder.

Årliga symposier

SSAB höll årligt symposium i Lund 2002 med nästan 100 deltagare (även från vårt grannland Danmark!) och 46 bidrag. Arrangörer var Matematikcentrum vid Lunds Tekniska Högskola med Kalle Åström som symposieordförande. SSAB 2003 hölls vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm med ca 70 deltagare och 26 bidrag. Symposieordförande var Stefan Carlsson. 2004 års symposium hölls vid Centrum för bildanalys i Uppsala och lockade nästan 100 deltagare och 50 bidrag. Symposieordförande var undertecknad och Ewert Bengtsson. 2005 begav vi oss till den nya symposieorten Malmö, 64 deltagare (återigen även från vårt grannland Danmark) och 36 bidrag. Symposieordförande var Anders Heyden. Och 2006 är det dags för ännu en ny symposieort. Denna gång långt uppe i norr, Umeå. Fredrik Georgsson och Haibo Li står som arrangörer.

Det numera traditionsenliga priset för "Bästa industrirelaterade bidrag" sponsrat av föreningen samt för varje år tre utvalda företag har delats ut till symposiebidrag med mycket varierande tema, vilket ges av titlarna Figure-ground Segmentation from Multiple Cues (2002), Automatic Target Recognition on a Multi-sensor Platform (2003), Improvement of a Color Correction Algorithm for Underwater Images through Compensating for Digital Camera Behaviour (2004) och Camera-spectrometer for Multi- and Hyper-spectral Imaging (2005).

Ett till inslag vid symposierna som börjar bli tradition är en doktoranddag. Doktoranderna träffas en dag innan (eller efter) symposiet för att utan seniorer kunna diskutera livet som doktorand och hur det skiljer sig vid olika lärosäten.

SCIA 2003

En av de riktigt stora händelserna under perioden var när Sverige stod som värd för SCIA. SCIA 2003 hölls i Göteborg i samarrangemang mellan Högskolan i Halmstad och Chalmers. Konferensorganisatörerna Josef Bigun och Tomas Gustavsson mottog inte mindre än 225 bidrag varav 151 accepterades (75 för muntlig presentation och 76 för presentation i form av poster). Deltagarantalet blev ca 200. SCIA 2003 erbjöd sex inbjudna talare: Pietro Perona (Californa Institute of Technology), Lars Bååth (Högskolan i Halmstad), Ewert Bengtsson (Uppsala universitet), Rasmus Larsen (Technical University of Denmark), Jussi Parkkinen (University of Joensuu) och Ivar Austvoll (Stavanger University College).

Jag satt med i den nordiska kommitté som utsåg Best PhD Thesis in Pattern Recognition 2001-2002. Det var med stolthet jag hörde de övriga i kommittén diskutera den höga kvalitén på båda de svenska nomineringarna, Ghassan Hamarneh och Fredrik Kahl. Priset gick slutligen till Fredrik Kahl, Lund, för hans avhandling Geometry and Critical Configurations of Multiple Views.

VISIT

En tidsepok i svensk bildanalyshistoria passerade i och med avslutningen 2002 av det nationella forskningsprogrammet VISIT (VISual Informational Technology), som finansierades av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Under det sexåriga programmet examinerades åtta doktorer och därefter sex till inom sju universitetsövergripande projekt. VISIT arrangerade ett antal doktorandkurser under åren, vilket SSBA därefter har försökt överta rollen för genom att sponsra och stödja sommarskolor.

Sommarskolor

Under flera år har föreningen delat ut resestipendier till doktorander för deltagande i konferens vid vilken bidrag har accepterats. En doktorandsatsning som vi hoppas har stimulerat presentation av forskning vid konferenser. Konferenser som har stötts är t.ex. ICPR, SCIA, ECCV, ICCV och MICCAI.

I samband med VISITs avslut kom önskemål att SSBA skulle axla rollen att stödja doktorandkurser. Styrelsen beslutade att som doktorandsatsning inrikta oss mot detta istf resestipendier. I augusti 2004 arrangerade Ida-Maria Sintorn och Ola Weistrand vid Centrum för bildanalysi Uppsala den första sommarskolan. Ghassan Hamarneh föreläste om deformerbara modeller och arrangemanget lockade ett 20-tal deltagare. Doktorander vid Institutionen för medicinsk teknik (IMT), Linköpings universitet, arrangerade en sommarskola i augusti 2005 med temat Level sets and ITK. Ett 25-tal deltagare fick lyssna till föreläsarna Ken Museth och Karl Krissian. Framledes 2006 planeras en sommarskola i Malmö.

Medlemsbladet

Medlemsbladet bytte namn från SSABlaskan till SSBAktuellt i och med akronymbytet. Tre-fyra nummer sprids till medlemmarna varje år. Redaktionen har bestått av några doktorander i Uppsala. Material som presenteras är t.ex. nya avhandlingar, diverse konferens- och reseberättelser, företag samt pressklipp om bildanalysens framfart. I och med införandet av att IAPR Newsletter enbart sprids i elektronisk form så infördes detta även för SSBAktuellt fr.o.m. 2005.

Nu lämnar jag över rodret till framtiden. Tro vart kosan styr?

Ingela Nyström

This file was last modified 2015-06-04
Redaktör: Ingela Nyström